Szkoła Podstawowa nr 16 w Szczecinie

DZIEŃ DYNI

Dynia to magiczne warzywo, gdyż oprócz zdrowia i urody sprawia, że możemy się dzięki niej dobrze bawić. To pomarańczowe warzywo jest rodowitą Amerykanką. Uprawiane było od wieków w Ameryce Południowej i Środkowej. Do dzisiaj dynię nie tylko chętnie się tam uprawia, ale też przygotowuje z jej dodatkiem świąteczne potrawy. W Święto Dziękczynienia, obok pieczonego indyka, na stole pojawia się dyniowe ciasto (pumpkin pie). Indianie uważali dynię za roślinę świętą. Odkrycia archeologiczne dowodzą, że znana była w starożytnym Meksyku i Peru. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb, jednak nie od razu zdobyła uznanie. Z czasem zaczęto przekonywać się do jej smaku, wykorzystując dynię w kuchni. Szczególne polubili ją Włosi, gdzie do dziś jest składnikiem wielu wykwintnych potraw. Najważniejszym faktem na temat dyni jest ten, iż miąższ dyni nie akumuluje metali ciężkich.

 

 

 

 

Tegoroczne Święto Dyni, jak w poprzednich latach obfitowało w bardzo pomysłowe i bajkowe figury dyniowe oraz smakowite i pięknie przystrojone ciasta i babeczki z dyni.

Pierwsze miejsce za najciekawiej wydrążoną dynię otrzymał Krzysztof z klasy 5c. Jego dynia – czarownica podbiła serca wielu uczniów. Drugie miejsce zajęła Milena z klasy 4e, trzecie miejsce Julia z klasy 4b, a wyróżnienia powędrowały do Jasia z klasy 4b i do Wiktorii z klasy 7a.

 

 

 

W kategorii „Najpiękniejszy wypiek dyniowy” pierwsze miejsce zajęła Julia z klasy 4d, drugie miejsce Emilka z klasy 6c, a trzecie miejsce ex aequo Agata i Dawid z klasy 6c.

Zwycięzcom gratulujemy wygranych oraz pomysłowości!!!